Автори: Изабел Хуршудян, Алекс Хортън, washingtonpost.com Следвайте Гласове в ТелеграмСпоред високопоставени украински военни служители

...
Автори: Изабел Хуршудян, Алекс Хортън, washingtonpost.com Следвайте Гласове в ТелеграмСпоред високопоставени украински военни служители
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Американските боеприпаси, използвани от Украйна, се провалят заради руската технология за заглушаване

Автори: Изабел Хуршудян, Алекс Хортън, washingtonpost.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Според високопоставени украински военни чиновници и поверителни вътрешни украински оценки, получени от " Вашингтон пост ", доста от създадените в Съединени американски щати муниции със сателитно ориентиране в Украйна не са съумели да устоят на съветската технология за заглушаване. Това е предиздвикало Киев да спре да употребява някои типове западно въоръжение, откакто успеваемостта им е спаднала, разяснява " Фокус ".

Заглушаването от страна на Русия на системите за ориентиране на актуалните западни оръжия, в това число артилерийските снаряди Excalibur, ръководени с GPS, и артилерийската ракетна система за висока подвижност (HIMARS), която може да изстрелва някои създадени в Съединени американски щати ракети с обхват до 80 км, понижава способността на Украйна да пази територията си и кара формалните лица в Киев незабавно да търсят помощ от Пентагона, с цел да получат усъвършенствания от производителите на оръжие.

Способността на Русия да се бори с високотехнологичните муниции има далечни последствия за Украйна и нейните западни поддръжници - евентуално може да даде модел за съперници като Китай и Иран - и е основна причина силите на Москва да си възвърнат самодейността и да напредват на бойното поле.

Според поверителните украински оценки да вземем за пример процентът на успеваемост на проектираните от Съединени американски щати снаряди Excalibur е понижен внезапно в продължение на месеци - до по-малко от 10% поразяване на задачите - преди украинските военни да се откажат от тях предходната година.

Въпреки че в други изявления се разказват превъзходните благоприятни условия на Русия за водене на електронна война, документите, получени от " Пост ", съдържат непоказвани до момента детайлности за степента, в която съветските разстройства са попречили на западните оръжия.

" Технологията Excalibur в съществуващите версии е изгубила своя капацитет ", откриват оценките, като прибавят, че опитът на бойното поле в Украйна е опровергал репутацията ѝ на оръжие с " един изстрел, една цел " - най-малко до момента в който Пентагонът и американските производители не решат този въпрос.

Преди шест месеца, откакто украинците оповестиха за казуса, Вашингтон просто спря да дава снаряди Excalibur заради високия % на неизправности, настояват украинските чиновници, говорейки при изискване за анонимност, с цел да обсъдят сензитивен въпрос, обвързван със сигурността. В други случаи, като да вземем за пример хвърляните от самолети бомби, наречени JDAM, производителят е дал кръпка и Украйна продължава да ги употребява.

Военното командване на Украйна е изготвило отчетите сред есента на 2023 година и април 2024 година и ги е споделило със Съединени американски щати и други поддръжници, надявайки се да създаде решения и да открие директен контакт с производителите на оръжия. В изявленията украинските чиновници разказват прекомерно бюрократичен развой, който съгласно тях е усложнил пътя към незабавно нужните корекции за възстановяване на неизправното въоръжение.

Инфо: Агенция " Фокус "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР